Újdonságok

Legfrissebb ingatlan hírek

Személyi kölcsön… Szükséges rossz?

Ha személyi hitelt említenek, a legtöbb embernek a különböző tv reklámok jutnak eszükbe, amikor a pénzt házhoz hozzák, és hatalmas számok zárják a hirdetések végét, amikor az aktuális THM-ről tájékoztatnak… Ha tehetjük, ne ezekből a hirdetésekből induljunk ki, ne ezekből válogassunk!

 

A kedvező laza monetáris kondíciók tartós fennállása miatt, mely köszönhető a pozitív pénzpiaci hangulatnak, valamint az alacsony jegybanki alapkamatlábnak, a személyi hitelek is egyre jobb feltételekkel igényelhetőek. Ez azért van, mert sok bank, akik a jelzáloghitelezésben nem tudták tartani a tempót a piacvezetőkkel, meglátták a piaci rést ezekben a hitelekben, holott ezek a kölcsönök nem tartoznak a pénzintézmények kedvencei közé. Ennek a jelenségnek köszönhetően általánosan és nem törvényszerűen, azt lehet megfigyelni, hogy amelyik bank nagyon jó kondíciókat kínál a jelzáloghiteleknél, a személyi kölcsöneik drágábbak maradtak, így amelyik kisebb bank csak morzsákat kap a lakáscélú hitelek tortájából, szeleteket vág ki a személyi hitelek képzeletbeli süteményéből.

Pont az említettek miatt nem mindegy, hogy ha gyorsan, váratlanul pénzre van szükségünk, melyik hitelintézményt választjuk, mivel hatalmas kamatbeli eltérésekkel találkozhatunk, ezért kis összeg igénylése esetén is érdemes körültekintőnek lenni, mivel sok pénzt „spórolhatunk” azzal, hogy kevesebb pénzt kell visszafizetnünk.

 

Személyi kölcsönöknél – tapasztalatom szerint – még annyira nem elterjedt a hitelkiváltás, mint jelzáloghiteleknél, csináltam párat, és eddig minden esetben megérte kiváltani a régit újra. Sok ember ebbe nem gondol bele, hisz örülnek amikor váratlan esemény következtében kapnak hitelt, és utána nem gondolkodnak azon, hogy lehetnek jobb feltételek a piacon, csak szeretnék minél hamarabb letudni. Hasonló a helyzet a hitelkártyáknál is, hisz itt még keményebb kamatokról beszélhetünk, de ezeket is ki lehet váltani jóval kedvezőbb kamatozású személyi kölcsönökkel.

 

Miért váltanak az emberek nehezen? Még annak tudatában is, hogy csökkenne a törlesztőjük, így sokkal kevesebbet kellene visszafizetniük…

Úgy gondolom, az egyik ok a személyi kölcsönök esetében, az emberek örülnek hogy kaptak, és nem is nagyon dicsekednek vele, hogy szűkösebb időben ilyen hitelre volt szükségük. A másik ok, hogy a személyi hiteleket valamiért az emberek az aktuális számlavezető bankjuknál igénylik, bele sem gondolva, hogy máshol jobbak a feltételek. Véleményem szerint ez azért van, mert nincs „pénzügyi mobilitás”, nehezen váltanak az emberek bankot. Sokszor tapasztalom, hogy azt hiszik az ügyfelek, mivel egy-egy banknál 10-20 éve van számlájuk, ezért különleges elbírálást és feltételeket kapnak. Ez természetesen nem így van, hiszen a bankok szabálykövetőek és centralizáltak, esetleg prémium ügyfeleknél történhet egyedi elbírálás bizonyos esetekben (fontos megjegyezni itt, nem az a prémium ügyfél aki 20 éve egy helyen bankol, hanem akinek pl. van havi nettó 700.000,- forintos jövedelem jóváírás a számláján…).

 

Mik a tanácsaim?

 • Bankok esetében ne legyünk „márka hűek”, merjünk váltani
 • Legyünk körültekintőiek, ha nincs időnk, energiánk, keressünk meg független szakembert
 • Meglévő hitelünket váltsuk ki, ha vannak jobb feltételek
 • Ne szégyenkezzünk, ha hirtelen pénzre van szükségünk, váratlan események mindenkivel történhetnek
 • Ne higgyük azt, hogy különleges kondíciókat kapunk, mert 10-20 éve egy banknál vagyunk

 

Általánosságban mik jellemzik jelenleg a személyi kölcsönöket?

 • Kedvező kamatok, hiszen 2015-ben még 25%-os THM-ek jellemezték ezen hiteleket, most már 8%-os THM is elérhető a piacon
 • Fix törlesztő a futamidő végéig, tehát bármi történik a jegybanki alapkamattal, gazdasággal, a törlesztő nem változik
 • Ingyenes előtörlesztési lehetőségek, évente bizonyos összeget be lehet törleszteni ingyen, így csökkentve a törlesztőt és a tőketartozást
 • Kedvező végtörlesztési feltételek, ha nem akarjuk megvárni a futamidő végét
 • Gyors ügyintézés, akár 2-3 nap alatt pénzhez juthatunk, ha a feltételeknek megfelelünk
 • Kedvező feltételek, már nem olyan szigorúak a szabályok az elbírálásnál
 • Közjegyző nélkül is köthetünk szerződést bizonyos összeg alatt, így pénzt és időt spórolhatunk

 

A tájékoztatás nem teljes körű, kérdéseiddel keress bátran, hogy a számodra legjobb konstrukciót találjuk meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.